Een nieuw pensioenstelsel

Het huidige pensioenstelsel sluit niet goed aan op de veranderingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Mensen worden steeds ouder en werken niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever. Het kabinet heeft in 2019 samen met werknemers- en werkgeversorganisaties een pensioenakkoord gesloten met nieuwe afspraken. Die zijn uitgewerkt in het voorstel voor de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Het voorstel is nu in behandeling bij de Tweede Kamer. Op 22 april, 10 mei en 31 mei 2022 zijn er rondetafelgesprekken gehouden over dit onderwerp.

Toekomstbestendig voor alle generaties

Het nieuwe pensioenstelsel moet toekomstbestendiger worden voor alle generaties. Het stelsel heeft betrekking op het leven van vrijwel iedere Nederlander. De Kamerleden van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laten zich zo goed mogelijk over dit onderwerp informeren. Zo worden er dit jaar rondetafelgesprekken gehouden om de kennispositie van de commissie over het onderwerp te vergroten. Deelnemers zijn onder meer werkgevers, werknemers, vakbonden, pensioenfondsen, pensioeninstellingen en wetenschappers.

  • Lees meer over de rondetafelgesprekken die hebben plaatsgevonden op 22 april10 mei en 31 mei.

Behandeling in de Tweede Kamer

Minister Carola Schouten voor Pensioenen heeft het voorstel voor de Wet toekomst pensioenen op 30 maart 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel gaat eerst naar de Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In deze commissie zitten leden uit alle partijen (in de Tweede Kamer heten die fracties) die veel weten over pensioenen. De fracties in de Tweede Kamer geven schriftelijk commentaar op het wetsvoorstel. De Kamerleden maken daarbij onder meer gebruik van de kennis die zij hebben opgedaan tijdens de rondetafelgesprekken.

De Kamerleden in de commissie kunnen ook vragen stellen. De minister reageert daar schriftelijk op. Zo wordt in een aantal ‘rondes’ tussen de Tweede Kamer en de minister bepaald hoe het wetsvoorstel er uit komt te zien. Als de Kamerleden en de minister het niet helemaal eens worden, dan kunnen de Kamerleden een zwaarder middel inzetten. Zij kunnen hun wensen indienen als een wijzigingsvoorstel. Dit wordt een amendement genoemd.

Na de voorbereiding in de commissie volgt een debat in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. De fracties in de Tweede Kamer gaan met de minister over het wetsvoorstel praten. Ook de wijzigingen die de Kamerleden hebben voorgesteld worden besproken.

Als het debat is geweest, wordt er gestemd in de grote vergaderzaal door alle aanwezige Kamerleden. De Kamerleden zijn vooraf goed geïnformeerd door hun gespecialiseerde collega’s die het voorwerk in de commissie hebben gedaan. Eerst wordt er gestemd over de amendementen en daarna over het gehele wetsvoorstel. Als het wetsvoorstel is aangenomen, wordt het naar de Eerste Kamer gestuurd. Het streven van het kabinet is om de nieuwe pensioenwet uiterlijk 1 januari 2023 in werking te laten treden.

Volg het wetsvoorstel