I&W en Europa

De Europese Commissie wil geen tijd verliezen: in 2030 moet er in de EU netto 55% minder uitstoot van broeikasgassen zijn vergeleken met 1990. Vervoer heeft hierin een belangrijk aandeel. Naast groener moet onze mobiliteit ook slimmer en efficiënter en worden, dankzij digitale technologie. Daarnaast is ook de circulaire economie een thema waar de EU veel beleid op maakt en geld aan uitgeeft. De vaste commissie voor IenW in de Tweede Kamer controleert en geeft mede richting aan hoe Nederland zich binnen de EU opstelt in de onderhandelingen. Hiervoor heeft ze verschillende instrumenten tot haar beschikking.

Europese prioriteiten commissie Infrastructuur en Waterstaat voor 2022

Ieder jaar bepaalt de Tweede Kamer op basis van de aangekondigde voorstellen uit het werkprogramma van de Europese Commissie voor dat jaar haar prioritaire EU-dossiers, dit zijn onderwerpen waaraan de Kamer extra aandacht wil geven. De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft voor het jaar 2022 de volgende EU-voorstellen als prioriteit benoemd:

  • Herziening van de EU-wetgeving over luchtkwaliteit (wetgevend)
  • Herziening van de CO2-emissienormen voor zware voertuigen (wetgevend)
  • Initiatief inzake het recht op reparatie (wetgevend)

zie hier de volledige lijst met EU-prioriteiten van de Kamer.

Transportraad en Milieuraad

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor het controleren en richting geven van de Nederlandse inzet in twee Europese Raadsformaties. Dit zijn de Transportraad en de Milieuraad.

Veel voorstellen in de Transportraad hebben dit jaar te maken met duurzamere en slimmere mobiliteit. De Commissie-Von der Leyen heeft 2021 ook uitgeroepen tot het Europese jaar van het spoor. Thema’s in de Milieuraad zijn bijvoorbeeld klimaatverandering en CO2-emissienormen, circulaire economie en duurzame producten (Ecodesign). Voor de Transportraad sluit doorgaans de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan. Voor de Milieuraad sluit doorgaans de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat of de minister van Economische Zaken en Klimaat aan. Voordat een bewindspersoon een bijeenkomst van de Raad bijwoont, bespreekt de Tweede Kamer de Nederlandse inzet eerst in een commissiedebat in de Tweede Kamer.

EU-rapporteurs voor Infrastructuur en Waterstaat

Regelmatig stellen Kamercommissies EU-rapporteurs aan voor een specifiek nieuw EU-dossier. De commissie I&W heeft in 2021 geen EU-rapporteurs aangewezen. Wel werkt de commissie nauw samen met de EU-rapporteurs Klimaat bij de commissie EZK op de EU-voorstellen uit het Fit-for-55 pakket dat in juli is gepresenteerd. Deze samenwerking heeft als doel om de informatiepositie van zowel de commissie I&W als andere commissies te versterken en de Fitfor-55 voorstellen gecoördineerd en in samenhang met elkaar te behandelen in de Tweede Kamer.

Zie link voor een overzicht van alle lopende EU-rapporteurschappen in de Tweede Kamer.

Europese besluitvorming in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om invloed uit te oefenen op de besluitvorming in Europa. Hier vindt u een toelichting op deze EU-instrumenten: subsidiariteitstoetsing, parlementair behandelvoorbehoud, politieke dialoog met Europese Commissie en EU-rapporteurs in de Tweede Kamer. Binnen de Tweede Kamer heeft de commissie voor Europese Zaken een bevorderende rol voor de controle op EU-besluitvorming in de Kamer (link).