Een voorstel

Als het kabinet, net als de Tweede Kamer, vindt dat er wetgeving moet komen, geeft het kabinet aan ambtenaren de opdracht de tekst daarvan te schrijven. Hoe moet zo'n huisverbod precies worden geregeld of anders gezegd: wat moet er in de wet komen? Een van de vragen is bijvoorbeeld wie er mag besluiten dat iemand een tijdelijk huisverbod krijgt. Ook moet er worden bepaald hoe de hulpverlening wordt georganiseerd en wie het huisverbod gaat betalen.

De ambtenaren schrijven een tekst van een wetsvoorstel en de bijbehorende toelichting. Zij leggen precies uit waarom de nieuwe wet er moet komen en wat er in staat. De minister is uiteindelijk verantwoordelijk voor deze teksten. De minister moet de andere ministers overtuigen dat de wet er moet komen en dat het voorstel bij de Tweede Kamer moet worden ingediend.

De vergadering van alle ministers, de ministerraad, neemt het besluit over de indiening van het wetsvoorstel. Als de ministerraad akkoord is, wordt het wetsvoorstel ingediend. Wel moet eerst de Raad van State om advies worden gevraagd. De Raad van State let er bijvoorbeeld op of de nieuwe wet goed in elkaar zit en niet in strijd is met de Grondwet. Op het advies van de Raad van State volgt een reactie van de minister en eventueel een aanpassing van de tekst. Het voorstel van wet wordt hierna ‘bij Koninklijke Boodschap’ bij de Tweede Kamer ingediend.

Overzicht wetsvoorstellen

Kijk voor een overzicht van alle wetsvoorstellen die op dit moment bij de Tweede Kamer liggen.