Rapporteurs

Kamercommissies kunnen leden benoemen tot rapporteur voor een bepaald onderwerp. Een rapporteur verdiept zich in het onderwerp en adviseert de commissie over de behandeling. Meestal benoemt een commissie twee of meer leden tot rapporteur voor een onderwerp. De rapporteurs kunnen een beroep doen op ondersteuning door de ambtenaren bij de Tweede Kamer.

Rapporteur Europees Openbaar Ministerie (EOM)

Van april 2015 tot juli 2016 was Jeroen Recourt (PvdA) rapporteur Europees Openbaar Ministerie (EOM) voor de commissie Veiligheid en Justitie. Hij kwam in de plaats van Ard van der Steur (VVD), die in maart 2015 minister van Veiligheid en Justitie is geworden. Van der Steur was rapporteur sinds 20 februari 2014.

Het rapporteurschap had tot doel zo veel mogelijk informatie in te winnen over de onderhandelingen omtrent dit Europese voorstel, dat in juli 2013 door de Europese Commissie werd gepresenteerd. De Tweede Kamer sprak zich uit tegen het voorstel, omdat zij van mening is dat zo'n Europees Openbaar Ministerie de bevoegdheden van Europa te veel oprekt. Op 11 april 2014 heeft de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie een zogenaamd position paper aangenomen, waarin het standpunt van de Tweede Kamer over het onderwerp uiteen wordt gezet. Namens een meerderheid van de commissie heeft de rapporteur dit standpunt overgebracht aan de relevante stakeholders binnen de Europese Unie (de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers), alsmede aan de parlementen van de overige lidstaten van de EU.

Op 17 september 2014 bracht rapporteur Van der Steur een bezoek aan Parijs waar hij zijn Europese collega’s op de hoogte heeft gesteld van de bezwaren van de Tweede Kamer tegen de oprichting van een Europees openbaar ministerie. Op 11 december 2015 bracht rapporteur Recourt een werkbezoek aan Brussel, waar hij de stand van zaken in de onderhandelingen over het EOM besprak met verschillende betrokkenen en vertegenwoordigers van de Europese instellingen. Op 1 maart 2016 informeerde de rapporteur de Kamer per brief over de delen van het voorstel waarover inmiddels brede, voorlopige steun bestaat onder de lidstaten van de EU. Op 2 juni 2016 deed de rapporteur verslag van een gesprek met medewerkers van het Openbaar Ministerie over de gevolgen van de komst van het EOM voor de Nederlandse opsporings- en vervolgingspraktijk.

Op 10 oktober 2016 diende de rapporteur zijn laatste voortgangsrapportage in, waarmee het rapporteurschap werd afgerond.

Rapporteur Slimme Grenzen

Van maart 2015 tot april 2016 was Attje Kuiken (PvdA) rapporteur Slimme Grenzen voor de commissie Veiligheid en Justitie, nadat zij in maart 2015 een interparlementaire conferentie over Slimme Grenzen in het Europees Parlement had bijgewoond namens de commissie. ‘Slimme Grenzen’ is de titel van een wetgevingspakket dat de Europese Commissie in februari 2013 lanceerde. Daarin stonden maatregelen die het beheer van de Europese buitengrenzen moesten verbeteren, zoals met nieuwe ICT-systemen. Reizigers uit niet-EU-landen die vaak naar Europa reizen, zouden dankzij nieuwe technologieën bijvoorbeeld sneller de grens kunnen passeren. Ook zouden de maatregelen illegale immigratie helpen tegengaan.

Het doel van het rapporteurschap Slimme Grenzen was het versterken van de informatievoorziening aan de leden van de commissie voor Veiligheid en Justitie om op die manier optimaal gebruik te maken van de beïnvloedingsmogelijkheden en -momenten van de Tweede Kamer. Op deze wijze kon de Kamer op een technisch ingewikkeld dossier goed geïnformeerd raken en was de commissie voor Veiligheid en Justitie optimaal voorbereid voor het verschijnen van het herziene voorstel over Slimme Grenzen, voorjaar 2016.

In mei 2015 heeft de rapporteur een Rondetafelgesprek georganiseerd. Eind mei heeft zij een bezoek gebracht aan luchthaven Schiphol, om te bezien wat het effect van Slimme Grenzen is op de luchthaven. In juli 2015 heeft zij een werkbezoek aan Finland gebracht, een land dat met zeer lange en verschillende grenzen te maken heeft. Verder heeft de rapporteur op basis van een position paper gesprekken gevoerd met de Europese Commissie en andere betrokkenen in Brussel en in Nederland. In oktober 2015 en in januari 2016 heeft zij de leden van de commissie voor Veiligheid en Justitie per brief op de hoogte gebracht over de voortgang van het rapporteurschap.

Op 6 april 2016 publiceerde de Europese Commissie de nieuwe EU-voorstellen Slimme Grenzen. Op 14 april 2016 schreef de rapporteur een brief aan de commissie over deze nieuwe voorstellen en de beëindiging van haar rapporteurschap.