Kennisagenda

De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties werkt aan de versterking van haar kennis- en informatiepositie, bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te houden of werkbezoeken af te leggen. In de kennisagenda legt de commissie daarnaast een aantal thema’s vast waarin zij zich het komende jaar inhoudelijk verder wil verdiepen. Het doel van deze agenda is om te komen tot een stevige gemeenschappelijke kennisbasis.

Kennisagenda 2021-2022

De commissie heeft in juli 2021 besloten vier thema's aan de kennisagenda toe te voegen:

Belastingen in de autonome landen

De commissie wil meer zicht krijgen op de huidige belastingstelsels in de Caribische landen binnen het Koninkrijk, afspraken over hervormingen van die stelsels in de Landspakketten en kennis van de standpunten van de regeringen van de landen.

Overzicht investeringen duurzame en schone economie en klimaatbeheer in respectievelijk Caribisch Nederland en Curaçao, Aruba en Sint Maarten

De commissie wil zicht krijgen op investeringen en plannen in de periode 2010-2021 ten behoeve van een duurzame energievoorziening, natuurbeheer, circulaire economie en klimaatbescherming en de financiering daarvan. Aan de hand van deze gegevens wil de commissie een blik werpen op de toekomst met onder andere aandacht voor de verdere financiering.

Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden

Op 1 juli 2021 heeft de voorzitter van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden het eindrapport "Ketenen van het verleden" aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De commissie zal de voor Koninkrijksrelaties relevante aspecten daarvan te zijner tijd bespreken.

Artikel 73 VN-Handvest

De commissie wil meer kennis over de strekking, betekenis en hantering van artikel 73 VN-Handvest (niet-zelfbestuurde gebieden) ten aanzien van het Caribische deel van het Koninkrijk.



Op verzoek van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties hebben prof. mr. Gerhard Hoogers (Rijksuniversiteit Groningen), prof. dr. Gert Oostindie (Universiteit Leiden) en dr. Wouter Veenendaal (Universiteit Leiden) een wetenschappelijke factsheet opgesteld. De factsheet is op 1 juni 2022 gepubliceerd. De commissie beraadt zich nog op een eventueel vervolg van het kennisagendathema Artikel 73 VN-Handvest

N.B. Voor elk thema is er een voorbereidingsgroep die bestaat uit twee leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties. De voorbereidingsgroep werkt per thema een aanpak met plannen en activiteiten uit, hierbij ondersteund door de staf van de commissie.

Afgeronde thema's kennisagenda 2017-2021

De kennisagenda’s uit de voorgaande jaren hebben onder andere een aantal onderzoeken opgeleverd, die de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties gebruikt in haar werkzaamheden. Zo is er onder meer onderzoek gedaan naar de ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouw en economische ontwikkeling in het Caribische gedeelte van het Koninkrijk der Nederlanden.

 

  • Bijzondere uitkeringen aan Caribisch Nederland

    Het parlement krijgt incomplete of te weinig betrouwbare informatie van de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Financiën over de besteding van bijzondere uitkeringen aan de BES-eilanden. Het toezicht op een rechtmatige, doeltreffende en doelmatige besteding van gelden schiet tekort. Alleen Saba verantwoordt de uitgaven adequaat. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer in opdracht van de vaste commissie voor Koninkrijkrelaties.

    Lees hier het volledige rapport (juni 2021).

     
  • Ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouw

    Er liggen goede mogelijkheden om de agrarische productie en visserij op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van de vaste commissie voor Koninkrijkrelaties. Het rapport is op 13 januari 2021 aan de commissie voor aangeboden en vloeit voort uit de Kennisagenda van de commissie. Lees hier het volledige rapport (dec. 2020).

     
  • Rapport over Caribische delen Koninkrijk

    De Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties heeft het rapport 'Kleine eilanden, Grote uitdagingen' digitaal in ontvangst genomen. Dit rapport gaat over de economische kansen en oplossingen voor Curaçao, Aruba, Sint Maarten en voor de eilanden behorend tot Caribisch Nederland. Lees hier en hier meer over het rapport (mei 2020).

     
  • Sustainable Development Goals

    De Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties heeft het eerste CBS-onderzoek over de beschikbaarheid van de indicatoren van de Sustainable Development Goals (SDG's) digitaal in ontvangst genomen. Het onderzoek gaat over de beschikbaarheid van de indicatoren uit hoofdstuk 4 van de Monitor Brede Welvaart & SDG’s voor Caribisch Nederland. Lees het rapport en de bijlage (jan. 2020) en de reactie van de minister van Economische Zaken en Klimaat.

     
  • Vergelijkend onderzoek staatkundige verhoudingen

    Er zijn grote verschillen in de manier waarop Nederland, Engeland, Frankrijk, en Denemarken de staatkundige betrekkingen met hun overzeese gebieden hebben vormgegeven. Met het vastleggen ervan in een Statuut voor het Koninkrijk is ons land verder gegaan dan andere landen. Of dat meer autonomie geeft aan de Nederlandse overzeese landen dan bijvoorbeeld de Britse gebieden overzee is moeilijk te zeggen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat op 15 mei 2019 werd aangeboden aan de vaste commissie Koninkrijksrelaties. Lees hier het volledige rapport (mei 2019).

     
  • Economische, financiële en sociale ontwikkelingen

    Het gaat niet goed met de economische ontwikkeling in het Caribische deel van het Koninkrijk. Dat blijkt uit het rapport ‘Kerncijfers Caribisch Onderzoek. Economische, financiële en sociale ontwikkelingen 2010-2017’ van SEO Economisch Onderzoek, het economisch instituut dat onderzoek doet in opdracht van overheden en bedrijfsleven. De situatie is voor het eerst in kaart gebracht volgens de methode die het Centraal Planbureau ook voor de rest van Nederland gebruikt. Lees hier en hier meer over het onderzoek (feb. 2019).