Kennisagenda

De commissie werkt voortdurend aan de versterking van haar kennis- en informatiepositie, bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te houden, onderzoek te laten doen, of werkbezoeken af te leggen. In de kennisagenda legt de commissie naast de reguliere onderwerpen een aantal thema’s vast waarop zij zich het komende jaar inhoudelijk verder wil verdiepen en hoe ze dat wil doen.

Kennisagenda 2021-2022

De vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking werkt voortdurend aan de versterking van haar kennis- en informatiepositie, bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te houden, onderzoek uit te zetten, of werkbezoeken af te leggen. In de kennisagenda legt de commissie naast de reguliere onderwerpen een aantal thema’s vast waarop zij zich het komende jaar inhoudelijk verder wil verdiepen en hoe ze dat wil doen.

De commissie heeft op 30 september 2021 vier thema’s voor haar kennisagenda 2021 – 2022 vastgesteld.

Afrikastrategie; met focus op de economische ontwikkeling in Afrika en de rol die goed bestuur daarbij speelt

In 2020 heeft de Kamer de EU-Afrikastrategie met de kabinetsappreciatie ontvangen. De focus van dit kennisthema zijn vraagstukken rond het economische beleid en de ontwikkelingen tussen de landen in Afrika ten aanzien van hun onderlinge handel. Het onderwerp richt zich daarmee primair op de economische aspecten en vraagstukken van internationale handel. Hierbij zal ook aandacht gegeven worden aan ontwikkelingen op het gebied van goed bestuur in deze landen, en het belang van goed bestuur bij het ontwikkelingen van economische betrekkingen.

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Doel van het IMVO-beleid is om te zorgen dat goede standaarden gewaarborgd worden in de hele productieketen. Landen kennen echter grote verschillen op het gebied van bijvoorbeeld productiestandaarden en arbeidsomstandigheden. Niet alle landen zijn gelijk en standaarden zijn niet overal zo over te zetten. Vragen die bij dit kennisthema centraal staan zijn: Hoe ga je om met verschillen tussen landen wanneer verdere wetgeving op het terrein van IMVO wordt ontwikkeld? Wat zijn de gewenste en ongewenste effecten van het toepassen van standaarden?

Over dit onderwerp heeft op 29 september 2021 al een Rondetafelgesprek plaatsgevonden en op 17 februari 2022 was er een Technische briefing door ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vrijhandelsverdragen

Vrijhandelsverdragen zijn complex en ook de totstandkoming van deze verdragen is geen transparant proces. Dit kennisthema zal dieper in worden gegaan op de gevolgen van vrijhandelsverdragen voor mensenrechten, klimaat en milieu. Daarnaast is het doel om meer inzicht te krijgen in de totstandkoming van vrijhandelsverdragen. Op welke wijze worden parlementen van deelnemende landen geïnformeerd en kunnen ze invloed uitoefenen op de totstandkoming van vrijhandelsverdragen?

 

Global Health Strategy

De Tweede Kamer heeft op 25 februari 2021 besloten de Adviesraad Internationale Vraagstukken advies te vragen over de kaders voor een Nederlandse Global Health Strategy. Doel van het advies is het fundament te leggen voor de ontwikkeling van samenhangend beleid aangaande mondiale gezondheidsvraagstukken, op basis waarvan Nederland een eigen strategische agenda kan uitrollen en kan deelnemen aan internationale gremia waar mondiale gezondheidsvraagstukken worden behandeld en multilaterale strategieën worden ontwikkeld. Na ontvangst van het AIV-advies zal verder invulling worden gegeven aan dit kennisthema.

Kennisagenda 2018 tot en met 2020

Het werken met een kennisagenda in de afgelopen jaren heeft veel kennis opgeleverd, die de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gebruikt in haar werkzaamheden.

  • Migratie; Onderzoek(sactiviteiten) naar de beleidsinstrumenten op het migratieterrein en inzicht in migratiestromen en de besteding van gelden uit de BuHa-OS begroting. De commissie heeft een ontbijtbijeenkomst en een expertmeeting gehouden in najaar 2018. Daarnaast heeft de commissie op haar verzoek een literatuuronderzoek ontvangen van het IOB. De commissie is door het IOB hierover in een briefing geïnformeerd.
  • Handel (Handelspolitiek, handelsbevordering en instrumenten en IMVO);
  • Onderzoek(sactiviteiten) naar de wijze waarop Nederland actief is op het terrein van handelspolitiek, handelsverdragen, het instrumentarium voor handelsbevordering en de wijze waarop het parlement betrokken kan worden op deze terreinen. De commissie heeft in het kader van dit onderwerp een studiereis (meireces 2018) gehouden naar Genève waarbij op het terrein van handel internationale organisaties zijn bezocht. De commissie heeft op 17 april 2019 een rondetafelgesprek over handel gehouden. Nederland en (de hervorming van) de Wereldhandelsorganisatie; Hiervoor is een wetenschappelijk paper gemaakt. Daarnaast heeft de commissie op 3 november 2021 een gesprek gehad met de opstellers van het paper.
  • Europese Handelsverdragen; Hiervoor heeft de commissie gesproken met de Eurocommissaris voor Handel en is er een gesprek geweest met experts uit Brussel, waaronder van de Europese Commissie, de voorzitter van de Handelscommissie van het Europees Parlement en de handelsattaché bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging in Brussel.
  • Internationale klimaatfinanciering; Hiervoor is een wetenschappelijk factsheet gemaakt. Daarnaast heeft de commissie op 13 oktober 2021 een gesprek gehad met de opsteller van dit factsheet. Ook is de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking verzocht een reactie te geven op de bevindingen uit het factsheet.
  • Opvang in de regio Hiervoor is een paper opgesteld. Daarnaast heeft de commissie op 10 november 2021 een gesprek gehad met de opstellers van dit paper.
  • Grondoorzaken migratie; Hiervoor is een paper opgesteld. Daarnaast heeft de commissie op 2 december 2021 een gesprek met de opstellers van dit paper.