De Tweede Kamer voor het onderwijs

Nederland is een parlementaire democratie. Er is een regering, een Eerste Kamer en een Tweede Kamer. Maar wie heeft nu welke taak en hoe werkt de politiek? Op deze pagina zijn voor leerlingen en docenten verschillende manieren te vinden om kennis te maken met de politiek in Nederland. De Tweede Kamer biedt hiervoor meerdere soorten informatie en activiteiten aan, om meer te weten te komen over de Nederlandse politiek.

Lees, kijk en beleef

Voor basisschoolleerlingen, jongeren en docenten in opleiding, er is voor elk wat wils. Van leskoffers tot debattrainingen en van interactieve websites tot films en rondleidingen. Er zijn veel manieren om niet alleen te lezen over, maar ook te beleven hoe de parlementaire democratie werkt en wat de Tweede Kamer doet.

Derde Kamer der Staten-Generaal

De Derde Kamer en kinderen.

Hoe werkt de Nederlandse politiek? En waarom is er eigenlijk een Eerste Kamer én een Tweede Kamer? Om leerlingen antwoord te geven op dit soort vragen hebben de Eerste Kamer en de Tweede Kamer gezamenlijk het lesprogramma Derde Kamer der Staten-Generaal gemaakt. Met dit lesprogramma kunnen leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs meer te weten komen over de Nederlandse politiek.

Leskoffer en website

De Derde Kamer bestaat uit een leskoffertje en een interactieve website (www.derdekamer.nl). In de leskoffer zitten werkboekjes, een hoorspel op cd en een handleiding voor docenten om in de klas een debatspel op te zetten. Met dit lesprogramma leer je wat een ‘parlementaire democratie’ is. Oftewel: hoe de politiek werkt en wat de rol van de kiezers is.

Info, game en forum

Op de website kun je allerlei informatie vinden over de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, de Kamerleden, de Nederlandse democratie en nog veel meer. Leer ook de verschillen tussen de Eerste Kamer en de Tweede Kamer kennen door de ‘memory-game’ te spelen. Daarnaast kun je op het forum van de website met andere leerlingen discussiëren over actuele stellingen, zoals ‘games met geweld moeten verboden worden’ of ‘onder de 16 jaar mag je niet op Facebook’.

Debatspel

Debatteren is niet alleen voor de mensen in de politiek. Ook jouw school kan meedoen. In de Week van de Politiek, de derde week van september, is er een debatspel waar alle basisscholen aan mee kunnen doen. Stuur de winnende stelling van jouw school in en ding mee naar de hoofdprijs: een echt debat in de grote vergaderzaal van de Eerste Kamer onder leiding van de Voorzitter.

  • Voor meer informatie of het bestellen van het leskoffertje, surf naar www.derdekamer.nl.

Tweede Kamer in de klas

ProDemos organiseert speciaal voor (toekomstige) docenten maatschappijleer, Nederlands en geschiedenis gratis workshops onder de titel 'Tweede Kamer in de klas'.

Programma

Tijdens de workshop maken deelnemers kennis met enkele debatvormen en krijgen zij uitleg over debatvaardigheden. Ten slotte gaan ze zelf debatteren in de vorm die de Tweede Kamer gebruikt. Deelnemers krijgen praktische tips en lesmateriaal mee om deze debatvorm in hun eigen lessen te gebruiken. Door te debatteren leren leerlingen hoe de parlementaire democratie werkt. Ook stimuleert het leerlingen om na te denken over belangrijke thema’s, daar een mening over te vormen en die duidelijk kenbaar te maken.

Aanmelden

Zie de website van ProDemos voor meer informatie en voor het aanmeldformulier.

Film

De Tweede Kamer heeft een interactieve website met korte filmpjes over aspecten van het werk van de Kamer.

Kijkwijzer: kunst in de Statenpassage

Waarom staan er achttien witte borstbeelden in de Statenpassage? Wie is de maker van de kleurrijke panelen in de plenaire zaal? Deze en nog meer vragen vindt u terug in de kijkwijzer voor voortgezet onderwijs ‘Kunst in de Tweede Kamer’. Het biedt de mogelijkheid beter naar de kunstwerken in het Tweede Kamergebouw te kijken, er langer bij stil te staan en meer over de achtergrond te leren.

Bezoek het parlement

Als het in uw lessen over de (Nederlandse) politiek gaat, is het natuurlijk bijzonder leuk en leerzaam om met uw leerlingen naar de Tweede Kamer te komen. Het Bezoekerscentrum van ProDemos organiseert rondleidingen door de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Ridderzaal waarin de geschiedenis van het parlement en de parlementsgebouwen centraal staan. Aan elke rondleiding gaat een videopresentatie vooraf.

Meer informatie kunt u verkrijgen via het Bezoekerscentrum van ProDemos: www.prodemos.nl.

ProDemos Binnenhof voor scholen

ProDemos Binnenhof biedt scholen een gratis educatieve dag in politiek Den Haag. Op een laagdrempelige wijze maken de leerlingen kennis met de democratische rechtsstaat en de politieke wereld. Een bezoek aan het Binnenhof maakt onderdeel uit van het programma.



Lees meer over ProDemos Binnenhof voor scholen.

Tekenboek Tweede Kamer

Voorkant van het tekenboek van de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft een tekenboekje uitgebracht voor kinderen uit groep 3 en 4 van de basisschool. Er staan kleurplaten in met vrolijke dieren en spelletjes zoals ‘zoek de tien verschillen’ en ‘verbind de cijfers met elkaar’.

Een pdf-versie van het boekje is via de volgende link te downloaden:

Tekenboek Tweede Kamer der Staten-Generaal (pdf, 1,4 MB).