Kamernieuws

Kamervoorzitter Vera Bergkamp kijkt terug op ‘turbulent politiek jaar’

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft aan het einde van de laatste vergaderdag voor het zomerreces in haar traditionele toespraak teruggeblikt op het afgelopen parlementaire jaar. Dat was turbulent en kende een verhitte eindsprint, aldus Bergkamp. Tegelijk heeft de Kamer afgelopen jaar veel werk verricht als het gaat om de versterking van haar eigen functies.

Stemmingen over Voorjaarsnota en verantwoordingsstukken

De Tweede Kamer stemt op donderdag 7 juli over de Voorjaarsnota en de verantwoordingsstukken van het kabinet over vorig jaar. Deze maken deel uit van een reeks stemmingen op de laatste vergaderdag voor het zomerreces. De stemmingen zijn live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Kamer installeert Tijdelijke commissie Corona

De Tweede Kamer installeerde op 6 juli de Tijdelijke commissie Corona. Deze commissie gaat een onderzoeksvoorstel uitwerken voor de opzet van een parlementaire enquête naar de coronacrisis in Nederland. Het Kamerlid Khadija Arib is gekozen tot voorzitter van de tijdelijke commissie.

Het vragenuur van dinsdag 5 juli

Het vragenuur van dinsdag 5 juli gaat over de volgende onderwerpen: het bericht dat door corona uitgestelde operaties niet meer ingehaald kunnen worden, de zorgen rondom de snelle verspreiding van apenpokken en criminelen die duizenden jongeren de misdaad in lokken.

Kamervoorzitter bij herdenking afschaffing slavernij

In het Amsterdamse Oosterpark vond op 1 juli de jaarlijkse nationale herdenking plaats van het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden. Kamervoorzitter Vera Bergkamp legde samen met Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer een krans namens de Staten-Generaal.

Bijen terug in de Tweede Kamer

Na een periode van afwezigheid keerden de laatste Kamerbewoners, de bijen, terug naar de Tweede Kamer. Imker Pim Lemmers bracht de bijen op donderdag 30 juni naar hun nieuwe plek op het dak van het Kamergebouw.

Rapport over werking parlementaire ondervraging

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft de evaluatie in ontvangst genomen van de werkgroep die het instrument van de parlementaire ondervraging heeft onderzocht. Deze werkgroep van drie Kamerleden concludeert dat de parlementaire ondervraging zeker een meerwaarde heeft en voorziet in een behoefte. De werkgroep stelt voor om een beknopte vorm van de parlementaire enquête permanent te verankeren in de interne regels van de Tweede Kamer.

Debat over de maatschappelijke onrust rondom de stikstofcrisis

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 30 juni plenair over de maatschappelijke onrust die is ontstaan rondom de stikstofcrisis. Minister-president Mark Rutte en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid komen hiervoor naar de Kamer. Het debat is vanaf 19.30 uur live te volgen via deze website en de app Debat Direct. Het debat wordt live ondertiteld.

Kamer debatteert over sportbeleid

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) debatteert op woensdag 29 juni over het sportbeleid. Minister Conny Helder van VWS komt hiervoor naar de Kamer. Het debat is vanaf 10.00 uur live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Het vragenuur van dinsdag 28 juni

Het vragenuur van dinsdag 28 juni gaat over de volgende onderwerpen: het harde oordeel van de inspectie over de uithuisplaatsingen binnen de jeugdzorg, de oplopende coronabesmettingen en de positie van kwetsbare ouderen en het bericht dat het ministerie van Volksgezondheid de vroege RIVM-memo over het vastlopen van de zorg niet deelde met de ziekenhuizen.

Open data Tweede Kamer gemakkelijker toegankelijk

De Tweede Kamer heeft een nieuwe release van het Open Data Portaal beschikbaar gesteld. Iedereen heeft vanaf nu drempelloze en stabiele toegang tot de open data van de Tweede Kamer. Registratie is niet noodzakelijk.

Debat over stikstofbeleid

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 23 juni vanaf 10.15 uur over het stikstofbeleid van het kabinet met de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). U kunt dit debat volgen via de livestream en de app Debat Direct. Er is live ondertiteling.