Kennisagenda

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken (BiZa) werkt voortdurend aan de versterking van haar kennis- en informatiepositie, bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te houden of werkbezoeken af te leggen. Daarnaast werkt de commissie met een kennisagenda, bestaande uit een aantal thema’s waar zij zich gedurende het jaar verder in wil verdiepen. De doelstelling van deze agenda is om te komen tot een stevige gemeenschappelijke kennisbasis.

Kennisagenda 2022-2023

Tijdens de procedurevergadering van donderdag 16 juni 2022 heeft de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken besloten om de volgende thema’s op te nemen in de Kennisagenda  BiZa voor het jaar 2022:

 

1 Woningbouwopgave (hierbij ook flexwoningen)

2 Uitvoering rapport Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties (hierbij ook het gebruik van risicoprofielen bij (diensten) van de Rjksoverheid)

3 Ervaringen gemeenten met moderne woonzorgcombinaties voor ouderen (gezamenlijk met de vaste commissie voor VWS)

4 Interbestuurlijke verhoudingen

5 Rechtsstaat

6 Het Nederlands slavernijverleden (op 13 januari 2022 vond een eerste Rondetafelgesprek over dit onderwerp plaats, een tweede RTG wordt gehouden op maandag 27 juni 2022)

7 Transparantie en checks en balances bij benoemingsprocedures in de publieke sector

8 Controle van het jaarverslag en de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (voortvloeiend uit het Reglement van Orde, art. 7.13 lid 2)

In het najaar van 2022 (en eventueel doorlopend in 2023) zullen deze thema’s in voorbereidingsgroepen nader worden uitgewerkt in concrete plannen en activiteiten. Deze voorbereidingsgroepen bestaan uit minimaal twee leden van de commissie. Zij komen met voorstellen voor de concrete invulling zoals het organiseren van rondetafelgesprekken, uitnodigen van deskundigen, op laten stellen van stafnotities of het uitvoeren van een literatuurstudie of extern onderzoek.

Terugblik Kennisagenda 2017-2021

Hieronder volgen enkele afgeronde onderwerpen en resultaten van de kennisagenda in de periode 2017-2021.  

  • De versterking van de lokale democratie

    Op 1 oktober 2020 vond een rondetafelgesprek plaats over de positie en democratische legitimatie van regionale samenwerkingsverbanden in Nederland. Aanleiding was het wetsvoorstel Wijziging Wet gemeenschappelijke regelingen.
  • Bedreigingen van politieke ambtsdragers

    Het rapport Bedreigingen en intimidaties tegen publieke ambtsdragers van het Expertisecentrum Veiligheid van de Avans Hogeschool is kort voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 aan de commissie Binnenlandse Zaken aangeboden.
  • Lokale integriteit

    Het rapport Lokale integriteitssystemen in Nederland, Duitsland en Vlaanderen, door onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, is kort voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 aan de commissie Binnenlandse Zaken aangeboden.
  • E-government

    Extern onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau PBLQ, naar de vraag waarom Nederland wegzakt op internationale benchmarks op het terrein van e-government. Het leidde tot het rapport Ontwikkeling van Nederland op het gebied van eOverheid.
  • Grensoverschrijdende samenwerking

    Op 4 maart 2020 vond een rondetafelgesprek plaats over grensoverschrijdende samenwerking.
  • Digitale nalatenschap

    Op 20 november 2019 vond een rondetafelgesprek plaats over digitale nalatenschap.